YRITTÄJÄ

Lapinketun takana toimin minä, 25-vuotias puuartessani Saana Lapinkangas. Yritys syntyi alunperin jo koulun penkillä, kun jo lukiossa peruskurssit käyneenä jostain täytyi kartuttaa lisää opintopisteitä. Minut ohjattiin Nuori Yrittäjyys -kurssille, jonka myötä ensimmäiset ideat alkoivat kyteä. Toiminta oli tuolloin hyvin erilaista kuin nykyään, mutta kaksi asiaa sieltä ovat säilyneet tähän päivään - yrityksen nimi ja polttokaiverrus. Vuoden verran ehdin leikkiä yrityksen omistajaa, kunnes valmistuminen oli käsillä ja piti alkaa tekemään oikeita päätöksiä. Tiesin etten tulisi työllistymään huonekalujen tekijänä, joten päätin antaa Lapinketulle mahdollisuuden. Rekisteröin toimiminen helmikuussa 2016, ja tässä sitä nyt ollaan.

Matka on ollut ja tulee olemaankin täynnä haasteita, eikä koskaan lakkaa oppimasta. Juuri nyt kuitenkin koen Lapinketun omakseni, ja toivon sen kantavan vielä pitkälle.

Taiteilijana olen täysin itseoppinut. Olen piirtänyt koko ikäni, vakavasti kuitenkin vasta pari vuotta. Inspiraatiota ammennan pohjoisen kauniista luonnosta, etnisten kansojen historiasta ja eläimistä. Toivottavasti vielä jonain päivänä voin ylpeänä sanoa Lapinketun sijaitsevan pohjoisempana kuin Oulussa, saa nähdä.


VALMISTUS, MATERIAALIT & ARVOT

Valmistamme tuotteet käsityönä. Yksinyrittäjän vahvuus ja heikkous on täysi itsenäisyys, teen kaiken suunnittelusta kokoamiseen saakka itse. Tietysti joitain asioita on järkevämpi teetättää alihankintana, ja tällöin pyrin suosimaan lähellä olevia tekijöitä. Kortit painetaan täällä Oulussa, samoin puumateriaalit tulevat paikallisilta tehtailta ylijäämänä.

Kestävä kehitys ja kierrätys on tärkeä osa Lapinketun ideologiaa. Jo koulussa kaivelin viikottain roskalaatikoita, ja poimin sieltä täysin käyttökelpoista, laadukasta puuta. Koska teimme koulussa pääosin huonekaluja, tuli tuotannossa suhteellinen määrä hukkapuuta jonka pystyi kuitenkin käyttämään pieniin tuotteisiin. Sama ajatus toimii yhä tänä päivänä, joskin suuremmassa mittakaavassa.

Vanerimme on uusikäyttöä paikallisten yritysten ylijäämästä, yksi esimerkki on kiiminkiläinen Lovi. 

Avaimenperät ja muut luonnon puusta valmistettujen tuotteiden materiaalit on hankittu pitkin vuotta. Keräämme metsähakkuiden jäljiltä maahan jätetyt "roskapuut", kuten oksat ja risut. Kuivaamme ne ja työstämme käsin alusta loppuun saakka. Yhtään elävää puuta emme korujamme varten katkaise.


POLTTOKAIVERRUS

Polttokaiverrus on vahva osa Lapinketun identiteettiä, ja sitä löytyykin lähes kaikista puutuotteista. Jokainen kuva on yrittäjän itse suunnittelema ja käsin valmistama, prosessissa ei käytetä esimerkiksi siirtokuvia tai laseria. Polttokaiverrusta voidaan käyttää kaikkiin puupintoihin, joissa ei ole voimakasta pintakäsittelyä.